在马来文历史 Sejarah 组的精心安排下,高二仁班在今日前往沙巴州议会参访,也有幸能观摩会议进行。Sejarah 并不是一个背诵过去已发生事件的科目,而是透过一个又一个历史事件,以古窥今,进而成为一个具备宏观与微观思维的公民。

这次同学们有机会进入会议厅旁听,也因此增加对于沙巴立法制度的认识。随着我国宣布18岁自动登记选民及拥有投票权,在校期间落实公民教育是必不可少的一环!感谢沙巴州议会的配合与安排!

同学们也有幸在这次的参访中获得大学长——YB拿督冯晋哲沙巴州工业及企业发展部部长兼路阳州议员亲自解说,也与时常关心崇正发展的沙巴州财政部助理部长兼里卡士州议员YB陈历发先生合影交流。同学们在这趟旅程中对马来西亚的民主与法治看得更贴近,也对国家未来发展有更长远的想象,期许大家以后都能为我们的国家及社会献出一份力量!

感谢YB拿督冯晋哲部长 >>> https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1006442920840073&id=100044231239594&mibextid=oFDknk&rdid=OzQCd7q1l07p8LXw

𝐋𝐀𝐖𝐀𝐓𝐀𝐍 𝐒𝐀𝐌𝐁𝐈𝐋 𝐁𝐄𝐋𝐀𝐉𝐀𝐑 𝐀𝐍𝐉𝐔𝐑𝐀𝐍 𝐉𝐀𝐁𝐀𝐓𝐀𝐍 𝐒𝐄𝐉𝐀𝐑𝐀𝐇 𝟐𝟎𝟐𝟒

𝑴𝒆𝒏𝒈𝒉𝒂𝒅𝒊𝒓𝒊 𝑺𝒊𝒅𝒂𝒏𝒈 𝑴𝒆𝒔𝒚𝒖𝒂𝒓𝒂𝒕 𝑲𝒆𝒅𝒖𝒂 𝑷𝒆𝒏𝒈𝒈𝒂𝒍 𝑲𝒆𝒍𝒊𝒎𝒂 𝑫𝒆𝒘𝒂𝒏 𝑼𝒏𝒅𝒂𝒏𝒈𝒂𝒏 𝑵𝒆𝒈𝒆𝒓𝒊 𝑺𝒂𝒃𝒂𝒉 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒌𝒆-16

Tarikh: 09 Julai 2024 (Selasa)
Masa: 10.00 pagi – 2.00 tengah hari
Lokasi: Bangunan Dewan Undangan Negeri Sabah (DUN)
Kelas: S2 Ren

Guru Pengiring:
– Cikgu Evelyn Jose
– ⁠Cikgu Sandy Albert

𝑻𝒖𝒋𝒖𝒂𝒏 𝑳𝒂𝒘𝒂𝒕𝒂𝒏:
– Memberikan pendedahan dan menimba ilmu berkaitan sistem pentadbiran negara kepada murid-murid.
– Lawatan ini bersesuaian dengan topik yang telah dipelajari oleh murid-murid tingkatan 5 dalam mata pelajaran Sejarah.
– Diharapkan lawatan ini akan memberikan impak yang positif dan pengalaman yang bermakna kepada generasi muda Sekolah Menengah Tshung Tsin Sabah.